LifeManagement

18 hasznos otthoni program (koronavírus idejére)

2020. március 20. - Lifemanagement admin

Nem akartam ezt a blogot egy ilyen bejegyzéssel kezdeni, de ember tervez...

fiatal-lany-konyv-olvasas-otthon.jpg

A koronavírus miatt mindenkinek azt javasolják, hogy maradjon otthon és aki teheti, dolgozzon otthonról a fertőzés terjedésének lassítása érdekében. Az iskolákat bezárták, a közösségi tereket szintén. Könyvtárak és közösségi helyek többségében zárva, sportesemények elhalasztva.

Ha most otthon kell maradnod, akkor ez a bejegyzés neked szól. Összeszedtem néhány ötletet arra az esetre, ha szeretnéd az otthon töltött idődet hasznosan tölteni.

Az önkéntes "karantén", a közösségi rendezvények és terek elkerülése sok dolgot megváltoztat, ahogy ezt látjuk az olaszoknál. (UPDATE: Azóta kiderült, hogy az olaszok mégsem tartják be a szabályokat és látjuk a következményét.)

Mivel töltsd az idődet? Milyen lehetőségeid vannak a négy fal között a sorozatok és filmek végtelen pörgetése helyett?

 

1. Ki vagy te, ha baj van?

Vezetők szerint az életünk gyökeresen megváltozik hetekre, hónapokra, hiszen a személyes érintkezésre alkalmas helyeket bezárták, ami a társas kapcsolatokra (is) rossz hatással van. Sokunknak új a helyzet, hiszen 2-3 hete még csak kósza hírek szóltak egy távoli járványról. Azóta látható, hogy Olaszországban mi zajlik. Nehéz a helyzet és a legfontosabb a megelőzés,

A nehéz helyzetek nem a szórakozásról szólnak. A legyengült immunrendszerű emberek halálos veszélybe kerülhetnek a vírus miatt. Neked azért kell otthon maradnod, hogy ne hordozd a vírust, ne add tovább.

A világ nem körülötted forog, ez a helyzet nem rólad szól. Valaki minél éretlenebb érzelmileg, annál önzőbb. Nehéz elfogadni - de annál felszabadítóbb - hogy ugyanolyan kis pont vagy a világban, mint a többi 7 milliárd ember. Egyedül marad a fogyasztás, a hedonizmus, a felszínesség, a külsőségek. 

De a nehéz helyzetekben ezekkel semmire sem mész és most nehéz lesz a helyzet.

Hajlamosak vagyunk azt hinni a társadalmi státuszunk, a külsőnk vagy a pénzünk miatt, hogy pótolhatatlanok és nélkülözhetetlenek vagyunk. Egy ilyen helyzet megmutatja, hogy ez mennyire hamis kép. 5-10-20 év karriere egyetlen tollvonással eltörölhető, ahogy ezt ma sokan átélik a vendéglátásban és a turizmusban. Egyik napról a másikra. A szépség hamar kifakul, ha zárnak a szépségszalonok és edzőtermek. A pénz pedig nem ment meg a fertőzéstől.

Éppen ezért, ha már van valami, amire büszke vagy, akkor gondolj bele, hogy ez nem mindenkinek adatott meg és kezdj el azon dolgozni, hogy segíts nekik. Most össze kell fogni és gondolni másokra is. Legyél felelősségteljes ember, mert jó és rossz helyzetben egyaránt az számít, hogyan viselkedsz a többi emberrel.

Amikor baj van, akkor maga az ember számít.

Képes vagy-e összefogni másokkal? Képes vagy-e adni? Na és feladni a kényelmedből számodra idegenek kedvéért? Képes vagy-e többet dolgozni annak ellenére, hogy egyre kevesebb az eredmény és hinni magadban, hinni a többiekben, hogy együtt túl lesztek rajta nagyobb nehézség nélkül? 

#stayathome #maradjotthon

 woman-wearing-face-mask-3902732.jpg

2. Segíts a rászorulókon, ne dobd ki az ételt!

Szomorú az elmúlt hetek felvásárlási láza.

Értelmetlen 300 kiló lisztet tárolnod otthon. Gondolkozz el egy kicsit! Mikor fogsz megenni annyi lisztet? Jó esetben havonta 10 kiló fogy el, de akkor még a falat is liszttel fogod kikenni.

Azt hiszed, hogy a lárvák és különböző rovarok a te lakásodban nem fogják megtámadni a készleteket? 

Mit fogsz csinálni azzal a 60 doboz konzerv káposztával? Kettőt is fintorogva eszel meg és a boltokba érkezik az áru folyamatosan. Nem zombiapokalipszis, nem háború és nem pestisjárvány van.

Hamarosan sok száz tonnányi liszt megy a szemétbe...Ne feledkezz meg a szakszerű tárolásról.

Ne felejtsd el, hogy vannak, akik nem tehetik meg, hogy akár 2-3 hétre tartalékoljanak otthon. Sőt, 1-2 napra sem. Akik éheznek. Tehát számold át a készleteidet és ha túlvásároltad magad, akkor keress fel segélyszervezeteket vagy közvetlenül olyan családokat, akiknek nem telik tartalékokra.

Az élelmiszer pazarlásról itt olvashatsz bővebben:

Az élelmiszer pazarlás ökológiai lábnyoma

Itt van néhány lehetőség, ha nem a kukába akarod dobni a felesleget:

Ételt az életért alapítvány

Máltai szeretetszolgálat

 etel-maradek-szemet-pazarlas.png

3. Segíts az időseknek, a kisgyerekeseknek.

Ami biztos, hogy a vírus az idősekre veszélyesebb, mint a fiatalokra. Rájuk fokozottan oda kell figyelnünk ebben a helyzetben. Ha vannak idős ismerőseid vagy kisgyermekesek és te egy életerős ember vagy, akkor keresd a lehetőségét, hogy segíthess nekik.

Vásárolj be nekik, intézd el a számláik befizetését, menj el a gyógyszertárba helyettük. Inkább te vállald a betegséget, mint egy gyenge immunrendszerű ember.

Igen, tudom. Közöttük is vannak önző emberek, akik fittyet hánynak az előírásokra. Nem is mentem fel őket, ha Jackasst akarnak játszani, viseljék a következményét. De nem mindenki ilyen.

Messze élsz a nagyszülőktől? Nem számít! Vannak kedves szomszédaid (jó esetben). Otthon vagy egész nap, most itt az ideje egy önzetlen gesztust tenni ismeretlenek felé.

Kérdezd meg, hogy mire van szükségük!

4. Dolgozz magadon

Egy barátom arra világított rá, hogy az utazási tilalom és a közösségi rendezvények elengedése, a gazdaság lassulása most sok embert fog kényszeríteni arra, hogy szembenézzen saját magával. Kicsit visszafogja az elmebeteg hajtást kacatokért...már most érzékelhető, hogy a kevés ember sokkal kedvesebb egymással, míg mások számára elviselhetetlen otthon lenni a családdal. Kínában állítólag a karantén után megnövekedett a válások száma...

A vírus gondoskodott róla, hogy szembenézz az életeddel. Nem lehet elrohanni a problémák, a rossz kapcsolatok és a saját lelki sérüléseink elöl. Nem lehet véget nem érő programokra és reggeltől estig tartó munkába menekülni. A négy fal között meg kell találnod a hangot saját magaddal.

Ez a kisebb válság pontosan arra lesz jó, hogy elkezdj magaddal és a veled együtt élőkkel törődni. Szabadabb lehetsz. Ápolhatod az életed. Lezárhatod a feldolgozatlan lelki sérüléseket, amiket cipelték, mert nem volt rá időd.

Itt az ideje, hogy elkezdj odafigyelni magadra. Mit üzen neked saját magad? Foglalkozz önfejlesztéssel, értékeld át a kapcsolataidat és az életcéljaidat.

Ülj le egy kicsit és gondolkodj el, hol tartasz most és ez hová fog vezetni? Tapasztald meg, hogy kikkel vagy körülvéve és akarod-e vele/velük tölteni az életed többi részét?

Akármi a válaszod erre, a következő lépés a tervezés. Mit és hogyan változtass meg?

 

5. Lassíts le

Használd ki az alkalmat és lassíts le. Élvezd egy kicsit a napsütést, a madárcsicsergést, a kék eget, a játszadozó macskák látványát és önmagát a pillanatot, hogy most nem kell rohannod.

Ha kertesházban laksz, akkor menj ki az udvarra. Ültess egy fát. Tegyél rendet. Szedd össze a ház előtt az utcáról a szemetet (kesztyűben).

no-termeszet-szepseg.jpg

6. Olvass

Könyvet olvasni mindig befektetés saját magadba. Az olvasás bővíti a szókincsed, erősíti a hosszútávú koncentrációs képességed, fejleszti a fantáziád, a kreativitásod, s ráadásul gondolkodásra késztet.

A könyv nem véleménycikk, hanem történetet mesél vagy információt ad. Nem csak passzívan befogadsz valamit, hanem véleményt formálsz magadban amikor a betűket képekké, érzésekké alakítod. Fejlődik a kritikus gondolkodásra való képességed.

konyvek.jpg

7. Halgass zenét

Dőlj le az ágyra és hallgass megnyugtató zenét. A zene hat az érzéseidre és megváltoztatja a közérzeted. Tessék, néhány megnyugtató zene pihenéshez:

 

8. Tervezd meg a jövődet

Semmi sem tart örökké, főleg egy ilyen helyzet. Itt az ideje terveket készíteni.

A koronavírus hozadéka a gazdasági visszaesés, de minden visszaesés végén fellendülés következik. Készíts terveket és jelölj ki útirányt a vállalkozásodnak arra az esetre, amikor vége lesz ennek a nehéz időszaknak. Legyél a pályán felkészülve, amikor a konkurenciád még csak éledezni kezd.

Azt hiszed nem lehet előre tervezni? Szerinted a nagy cégek hány évre előre terveznek? Mindig legyenek céljaid és vázlatod, hogyan jutsz el oda. Legyen egy vázlatod, ami mentén haladsz.

A nem tervezés a bukás terve.

 

9. Edzz otthon

Az edzőtermek és különböző edzések zárva vannak, de van sok szabadidőd. 

Ha már régóta tervezed elkezdeni a sportolást, akkor itt az ideje.

Ha eddig is sportoltál, akkor fektess nagyobb hangsúlyt a saját testsúlyos, otthoni gyakorlatokra, a kocogásra vagy éppen a nyújtásra. Miért hagynád abba a sportot? Egy kicsit kisebb a hely és nem olyan kényelmes, de a szervezeted meg fogja háláni a mozgást.

A szervezeted meg fogja hálálni, hogy egészségesebb vagy, a rendszeres mozgás ráadásul immunrendszer erősítő.

A világ legegyszerűbb otthoni edzésterve (újra)kezdőknek.

otthoni-edzes-fitnesz-edzesterv.jpg

 

10. Tanulj Youtube-ról

Tanulj tánc alaplépéseket vagy programozást vagy kreatívkodj!

Most van időd bőven ezzel foglalkozni.

Ideje a szakmai tudásod frissíteni, hogy értékesebb legyél a munkahelyeden.

Vagy kreatívkodj. Ne felejtsd el, hogy a házhozszállítás a legtöbb webáruházban működik. Rendelhetsz magadnak kreatív dolgokat otthonra

 

11. Sütés/Főzés

Ha szeretsz a konyhában tevékenykedni, akkor itt a lehetőség.

Nyisd meg az egyik receptoldalt és próbálj ki valami új receptet.

no-fozes-konyha.jpg

12. Zenélés

Ha a szomszédaidat nem zavarja, akkor most több időd marad hangszeren gyakorolni.

 

13. Háziállatok

Foglalkozz többet a kutyáddal/cicáddal/nyuladdal. Az állatok is igénylik a törődést és a szeretetet, ők is ugyanúgy érző lények, mint te.

Mikor játszottál 2-3 órán keresztül a kutyáddal utoljára? Értékelni fogja, ha szaladgálsz vele egy kicsit. Ez egy win-win helyzet, hiszen mindketten sportoltok.

A tengerimalacod mikor engedted ki a ketrecből utoljára? Építs neki labirintust a lakás tárgyaiból, amiben elhelyezel jutalomfalatokat. Kisebb emelkedőkkel, átjárókkal. Imádni fogja.

Tanuljatok valami új trükköt a kutyáddal. Játsszatok kötélhúzást, ahhoz nem kell nagy hely.

 

 

14. Takarítás / rendrakás

Takarítás és rendrakás alatt nem csak a porszívó, portörlő és felmosó szentháromságát értem.

Kezd a rendrakással, azaz nézd át a cuccaidat. Ami nem kell, azt add el vagy add oda egy segélyszervezetnek.

Alapszabály: Amit tavaly egész évben nem használtál, az nem kell neked valójában.

Szedd ki az ágy alól a dobozokat és a szekrény tetejét se felejtsd el!

Ha kiszórtad a felesleges dolgokat, akkor kezdődik a takarítás, mert alaposan felkavartad a port.

Törölj le minden vízszintes és függőleges felületet az egész lakásban a megfelelő tisztító- és ápolószerrel. Kezdd a szekrény tetejével.

Ne felejtsd el a billentyűzetet, a számítógépet és a telefonod tisztítását. Szedd le a függönyt, tisztítsd le az ablakot, mosd ki a szőnyegeket, tüntesd el a vízkövet a fürdőből, fertőtlenítsd a csempéket.

 

 

15. Ház körüli munkák

Ha a takarításon túl vagy, akkor nézz körül a házban.

Tisztítsd ki a lefolyócsöveket, igazítsd meg a laza konnektorokat, cserélj olajat az autóban, szereld meg elromlott elektromos cuccokat, húzd meg a kilazult csavarokat a házban és az udvaron mindenhol...

Tegyél rendet az udvaron és a melléképületekben. Kíméletlenül szórd ki onnan is a felesleges dolgokat.

haz-koruli-munka-eszkozok.jpg

16. Tanulás

Ha lemaradásod van az egyetemen, akkor itt az ideje utolérni magad! 

Nem ez a legnépszerűbb szabadidős tevékenység, de most van esélyed utolérni magad, élj a lehetőséggel!

 

17. Foglalkozz az otthoniakkal

Foglalkozz azokkal, akikkel együtt élsz.

Ne menekülj az internetre vagy a TV nézésbe. Itt az ideje a társasjátéknak, a kártyának, a házon belüli kincskeresésnek, a közös főzésnek.

Csináljatok otthoni programokat.

A mindennapi munka során alig van időtök egymásra. Használd ki ezt a helyzetet. Tartsd egyben a családot vagy a lakóközösséget.

Lehet erre az időszakra úgy emlékezni, mint szomorú és nehéz helyzetre...vagy lehet az összekovácsolodás heteiként. Ez a Te döntésed.

tarsasjatek.jpg

18. Hívd fel, írj neki üzenetet

Mindenkinek vannak olyan barátai, akikkel egy ideje már nem tartja a kapcsolatot. Itt az ideje felhívni őket vagy írni nekik egy üzenetet.

Kezdetnek a "Szia, hogy vagy? Régen beszéltünk." üzenet megteszi barátok között. Kérdezd meg, hogyan élik meg a helyzetet.

 

Összefoglalás

Nehéz helyzetekben a legfontosabb, hogy segítsük egymást és legyünk kitartóak. Tartsuk össze a közösségeket, figyeljünk a leszakadókra és készüljünk a jobb időkre.

Ne azért maradj otthon, mert apokalipszis lesz. Azért maradj otthon, hogy ne legyél hordozó, ne adja neked sem tovább senki és te se add tovább másoknak.

Fel a fejjel. Semmi sem tart örökké, ez a helyzet sem fog.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifemanagement.blog.hu/api/trackback/id/tr1915529306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márta Szbó · https://www.shopstart.hu/ 2020.03.23. 14:29:16

Kertészkedni és horgolni tanulni :)
süti beállítások módosítása